As-Salam to All
Sambal Tempoyak Ikan Bilis
Bahan-Bahan
1. Tempoyak
2. Ikan bilis (Ikut suka banyak mana. Segenggam pun cukup.) Siap dibelah dua dan dibersihkan
3. Cili Padi (ikut suka banyak mana. Saya guna dalam 5 biji.)
Garam, gula secukup rasa.
Cara-Cara:
1. Tumbuk cili, garam dan gula sehingga lumat.
2. Gaulkan bahan tumbuk tadi dengan tempoyak sehingga sebati.
3. Kemudian, gaulkan tempoyak tadi dengan ikan bilis. Sedia untuk dimakan. :D
p/s: anda juga boleh simpannya dalam peti ais.
option: Anda juga boleh menggoreng sambal ini. Hanya tambahkan berberapa ulas bawang merah yang ditumbuk, sedikit serbuk kunyit dan berberapa helai daun kunyit bersama adunan tempoyak (dalam 3-4sudu besar) tadi. Gaulkan dengan ikan bilis dan kemudian gorengkan adunan tersebut sehingga rangup.
Selamat Mencuba!!!