SELAMAT DATANG!!!

Selamat datang ke blog koleksi resepi saya. Di sini, InsyaAllah saya akan muatkan dengan pelbagai resipi masakan kesukaan saya untuk dikongsidengan semua pembaca2 sekalian. Jangan risau, InsyaAllah kebanyakan resepi-resepi yang akan saya kongsikan ini adalah resipi yang sangat mudah untuk disediakan. Oleh itu, saya berharap agar resepi-resepi yang saya kongsi ini dapat membantu anda dalam memberi idea untuk masakan-masakan anda. Selamat Mencuba!!!

p/s: Berkaitan dengan pembikinan kek, biskut, kuih dsb, saya tak menggunakan butter, sebaliknya saya menggunakan MAJERIN PLANTA. Harap Maklum.

Thursday, September 8, 2011

Resepi Simple #3: Cool Rainbow Delight (Macam Truffle. rasanya laa...)

As-Salam to all...
Lebih kurang macam ni la rupanya, tapi dalam cawan. hehe~

Bahan-Bahan
Sedikit Kek Pelangi/Marble Cake (Resepi Simple #1)
Ice Cream (Vanilla/Nepolitan/etc2)
2 Biji Pisang (tak kisah pisang apa, asalkan boleh dimakan ^_^)
Buah-buahan dalam tin
Sedikit Cornflakes/RiceFlakes
Chocolate Topping (sebaiknya Hershey's)
Strawberry Topping (sebaiknya Hershey's)
Sedikis sprinkles warna-warni
sebiji ceri
p/s: Presentation lebih baik dengan menggunakan cawan/mangkuk kaca saiz sederhana (boleh makan banyak2. hehe~)

Saiz hidangan=satu cawan/mangkuk (Saya guna cawan ^_^)

Cara-Cara 
1. Potong sedikit kek pelangi kepada kiub-kiub kecil, sebahagian lagi berbentuk lapisan mengikut saiz tepi cawan.
2. Susun lapisan kek tadi di keliling dalam cawan/mangkuk dan satu lapisan untuk lantai cawan.
3. Potong(hiris) buah pisang menjadi lapisan2 kecil/ dadu (nak saiz besar pun boleh, terpulang kepada individu). Letakkan berberapa keping potongan pisang diatas kek tadi.
4. Masukkan berberapa sudu aiskrim kedalam cawan tadi.
5. Tutup aiskrim tadi dengan kek yang telah dipotong dadu tadi.
6. Ulang step 3 hingga 5 secara selang-seli (Layer) sehingga cawan dah penuh (Saya prefer 2 Layer pertama).
7. Seterusnya, masukkan berberapa sudu aiskrim untuk layer terakhir.
8. Letakkan sedikit buah-buahan dalam tin di sekeliling aiskrim.
9. Tutup atas aiskrim dengan whipped cream.
10. Taburkan sedikit rice flakes dan sprinkles dan letakkan buah ceri tersebut di tengah2 atas whipped cream.

p/s: boleh juga hias dengan buah2 segar yang lain (strawberry, mangga, kiwi, etc2 ikut selera masing2) dan JANGAN LUPA MASUKKAN DALAM PETI AIS/FRIDGE. :D

Selamat Mencuba!!!

No comments:

Post a Comment